II Światowe mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej w sobotę 29 lipca

0
6

II Światowe mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej, organizowane przez Powiat Białostocki odbędą się w ostatnią sobotę lipca (29.07) w amfiteatrze w Supraślu.

O szczegółach wydarzenia mówili podczas konferencji prasowej w Starostwie Powiatowym w Białymstoku: starosta Jan Bolesław Perkowski, Henryk Suchocki z zarządu powiatu i dyrektorka wydziału promocji Julita Skiepko. Na zakończenie organizatorzy częstowali babką i kiszką, przyrządzoną przez firmę z Łap.
Podczas sobotnich Mistrzostw w Supraślu ( w godz.14.00-21.00) swoje wyroby zaprezentują lokalni producenci, w tym Koła Gospodyń Wiejskich i wytwórcy rękodzieła.
Muzycznie czas umilą występy zespołów: Stereothon, Sensation Band, Jorrgus a na koniec o godz. 20.00 zagra Jacek Stachursky. Będą covery znanych przebojów, a także muzyka disco polo i dance.
Najważniejsze tego dnia – jak co roku w Supraślu- będą potrawy z ziemniaka.
W wyborze najlepszych pomogą mieszkańcy i turyści – do degustacji dostaną babkę i kiszkę, zgłoszone do konkursu w kategorii „duży producent”. Jury po ocenie potraw z ziemniaka w kategorii indywidualnej, wybierze też najlepszy chłodnik a także najsmaczniejszą nalewkę.
Dla dzieci przewidziano atrakcje w postaci zabaw prowadzonych przez animatora, tzw. dmuchańców.
Mistrzostwa w Supraślu są imprezą rozpoznawalną chyba w całym kraju.
W ubiegłym roku impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem, bawiły się na niej tysiące osób. Impreza jest kontynuacją, choć w zmienionej nieco formule, mistrzostw organizowanych przez Stowarzyszenie Uroczysko.